miercuri, 25 martie 2015

Combustibil din tutun pentru avioane

Din statistici aflam ca mai bine de 30% din cheltuielile companiilor aeriene sunt alocate combustibililor. Majoritatea companiilor ce detin flote aeriene, cauta solutii diverse pentru reducerea cheltielilor cu combustibilii si de aceea investesc sume importante in cercetare in speranta obtinerii de solutii economice si ecologice in acelasi timp.

Companiile Boeing, South African Airlines și SkyNRG si-au unit fortele in scopul realizarii unui combustibil bio, ce va fi utilizat în aviație. Au directionat cercetarile catre o noua planta de tutun, denumit Solaris, tutun ce nu are nicotina si este cultivat in special in Africa de Sud.

Utilizarea combustibililor bio in aviatie este la inceput de drum si cu toate acestea foarte multe companii de renume au trecut la utilizarea lor. Pentru ca inca se fac teste, unele companii au folosit acesti combustibili in procente relativ mici, altele in masura mai mare, dar semnalele indica faptul ca in curand se va putea folosi exclusiv acest tip de combustibil.

Cercetari mai recente, finantate cu aproximativ 2,2 milioane de euro de catre Uniunea Europeana, sub denumirea Solar-Jet si demarate in anul 2011 sunt indreptate spre un tip de combustibil solar destinat aeronavelor. 

Apa, dioxid de carbon si lumina solara concentrata ca sursa de energie cu temperatura ridicata ar putea fi o solutie viabila pentru a pune in miscare avioanele viitorului.Cercetarile par sa duca la rezultate ce vor permite inlocuirea actualului combustibil, cherosenul, cu unul mult mai ieftin dar si mult mai prietenos cu mediul.
Pentru ca oficialii Uniunii Europene, responsabili cu cercetarea, inovarea si stiinta sunt unanim de parere ca aceste cercetari vor realiza combustibili mult mai curati si mai usor de produs, propun acesti combustibili pentru toate mijloacele de transport.Aceasta va duce nu doar la un combustibil mult mai ieftin , dar va realiza si mult dorita securitate energetica.

Sa speram ca toate proiectele de cercetare demarate la nivel global in acest domeniu vor reusi, asa incat in viitorul apropiat sa avem la dispozitie cat mai multe surse de energie sustenabila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu