vineri, 13 martie 2015

Cum sa reduci factura la gaze



Reducerea consumului la gaze duce in mod evident la o factura mai mica, dar aceasta reducere este si una de interes public deoarece resursele de gaze naturale nu sunt inepuizabile. Asadar economisirea acestei resurse are doua aspecte pozitive de care trebuie sa tinem cont atunci cand dam drumul la gaze si nu vorbim aici de aragaz ci de centralele de incalzire pe timpul iernii.
Trebuie avut in vedere faptul ca diferenta de temperatura dintre interior si exterior nu trebuie sa fie prea mare, asa ca este indicat sa mentinem temperatura cat mai scazuta in timpul iernii, bineinteles fara sa ne creem un disconfort termic. Din anumite studii reiese ca fiecare grad in plus peste  temperatura de 19 grade Celsius inseamna cresterea facturii cu 8% de cele mai multe ori, in functie de mai multi indicatori.
Un prim indicator este dat de felul in care locuinta este izolata sau nu corespunzator si pentru a avea o factura redusa la gaze va trebui sa facem o izolatie corespunzatoare.Daca deja ati luat aceasta masura si zidurile au fost izolate bine, va trebui sa verificati cu mare atentie imbinarile ferestrelor pentru ca si pe aici se pot pierde cantitati importante de caldura.Estimarile specialistilor spun ca o casa bine izolata termic poate reduce cosurile cu incalzirea Se estimeaza ca izolarea optima a unui apartament poate reduce costurile la incalzire cu pana la 50%. 
Izolatiile necorespunzatoare a tevilor de apa, caldura si canalizare duc si ele la pierderi importante de caldura .
Din punct de vedere al exploatarii centralelor termice, este indicat sa setati temperatura maxima a apei incalzite de centrala la un nivel optim astfel incat sa nu fie nevoie sa o combinati cu apa rece, intrucat incalzirea apei de consum necesita cel mai mare volum de gaz in cazul unei centrale.
Un sfat al specialistilor este si cel al inlocuirii centralelor mai vechi cu cele de generatii recente dotate cu tiraj fortat, pentru un randament mediu de 90 % sau cu una in condensatie care poate ajunge la un randament de 96 %. Prin aceasta metoda veti reusi o scadere a facturilor de gaze cu pana la 20 %.
Nu uitati niciodata de aerisirea caloriferelor, pentru ca aceasta metoda facila de multe ori va poate aduce cele mai mari reduceri la facturile de gaze. Si nu uitati, periodic sa verificati cu atentie instalatiile si aparatele ce folosesc gazele naturale.
Chiar daca a cam trecut vremea caloriferelor, sper ca aceste sfaturi sa va ajute sa economisiti mereu bani din facturile de gaze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu