marți, 22 mai 2012

FUMATUL PASIV




Fumatul este dăunător pentru persoanele din jur: fumatul pasiv
Fumatul pasiv înseamnă expunerea atât la fumul de ţigară expirat din nou după ce a fost inspirat de un fumător (aşa-numitul „fumat principal”), cât şi la fumul provenit de la o ţigară care arde, de exemplu, în scrumieră („fumatul secundar”). Din momentul în care fumezi şi există cineva în jur, eşti co-responsabil pentru riscurile asupra sănătăţii acelei persoane. Un răspuns întâlnit foarte des la argumentul privind fumatul pasiv este „cât de dăunător poate fi impactul asupra unei persoane care nu fumează ea însăşi o ţigară?”. Poate un nefumător care mănâncă într-un restaurant de fumători ori se află într-o maşină unde cineva fumează să aibă o criză cardiacă? Poate că pare improbabil, dar cercetările ştiinţifice sunt mai presus de orice îndoială: DA, POATE!

Nefumătorii se confruntă cu un risc mai mare cu 30 % de afecţiuni cardiace grave sau fatale, cauzată de expunere. Aceasta deoarece sângele lor este la fel de mult infectat ca şi în cazul fumătorilor. Ştiai că nefumătorii care stau în fum de ţigară timp de 30 de minute suferă aceleaşi schimbări măsurabile ale arterei coronare ca şi fumătorii activi? Cu siguranţă că ai asistat până acum la situaţii în care persoane din jurul tău au avut o reacţie „excesiv de sensibilă” la fumul de ţigară. Motivul acestei reacţii aparent exagerate poate foarte bine să fie acela că au bronhiile sensibile sau astm. Bronhiile astmaticilor se contractă în momentul expunerii la fumul de tutun şi aceştia simt că se înăbuşă.

De asemenea, se pare că persoanele care sunt expuse frecvent unui mediu cu fum prezintă un risc mai mare de deces provocat de boli cardiace, cancer la plămâni sau dificultăţi respiratorii. Există şi un risc mai mare de infecţii ale toracelui şi urechilor, precum şi de tuse şi iritaţie a gâtului. 
Copiii respiră mai rapid decât adulţii, lucru care îi face mai vulnerabili la aerul ce conţine fum de ţigară. Părinţii fumători măresc cu 200 până la 400 % riscul ca copiii lor să dezvolte astm bronhic. Copiii care sunt adesea fumători pasivi se confruntă cu un risc mai mare de infecţii ale urechilor. În plus, dacă un părinte fumează, el poate transmite copiilor săi mesajul că fumatul este acceptabil.

Prin fumat poţi influenţa şi animalele tale de companie. Fumatul pasiv creşte riscul de cancer şi alte probleme de sănătate.

Poate ajuta un sistem de ventilaţie? Fumul nu poate să fie filtrat complet, de exemplu, cu ajutorul unui sistem de ventilaţie. Mai mult, sistemele de ventilaţie deseori împrăştie fumul de ţigară din încăperile pentru fumători către încăperile pentru nefumători. Poate dura şi câteva ore până când fumul de la o ţigară este filtrat complet.

Nu poate fi la fel de dăunător ca şi poluarea aerului provocată de maşini? Gândeşte-te din nou. Cercetătorii au arătat că trei ţigări care ard încet creează mai multe pulberi în suspensie decât un motor EcoDiesel. Ştiai şi că pe o stradă aglomerată dintr-un oraş sunt mai puţine pulberi în suspensie decât într-o încăpere plină de fum de ţigară?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu