Oul este un adevărat depozit de vitamine, minerale, oligoelemente şi proteine
de înaltă calitate. Mai mult, e considerat un aliment ideal în curele de
slăbire, datorită proprietăţilor sale
anorexigene şi conţinutului redus de calorii. Nutriţionistul Mihaela
Bilic susţine, în cartea “Trăiesc, deci mă abţin”, că în ou se găsesc toate
substanţele necesare dezvoltării copiilor şi adulţilor, dar şi menţinerii
stării de sănătate a adulţilor.
Lista de “fapte bune” pentru care este lăudat oul este însă mult mai lungă.
Potrivit dr. Mihaela Bilic, proteinele din ou sunt mai bine folosite de
organism decât cele din carne, datorită conţinutului de săruri minerale şi de
vitamine (A, B, D şi E).
“Oul este una din puţinele surse alimentare de vitamina D necesară pentru
absorbţia calciului din alimente şi fixarea lui în oase. Chiar dacă cea mai
mare parte din vitamina D se produce în
organism sub acţiunea razelor de soare, copiii,persoanele în vârstă şi
femeile însărcinate au nevoie de cantităţi crescute de vitamina D, iar oul este
sursa ideală”, susţine nutriţionistul.
Poate fi consumat de patru ori pe săptămână.
În plus, datorită conţinutului bogat în vitaminele B6, B12 şi acid folic, oul
menţine sănătatea sistemului nervos şi combate stresul, principalul responsabil
de dezechilibrele organismului. Seleniul şi vitamina E din compoziţia sa au
proprietăţi antioxidante şi protejează vasele de sânge.
Chiar dacă nu e reprezentativ din punct de vedere cantitativ, oul, mai ales cel
fiert, inhibă senzaţia de foame şi conţine doar 80 de calorii, în diete putând
fi consumat de maximum patru ori pe săptămână.
Atenţie, are şi contraindicaţii!
-Gălbenuşul conţine mult colesterol şi, chiar dacă nu le creează probleme
persoanelor sănătoase, celor care au trigliceridele şi colesterolul crescute,
nu le este recomandat mai mult de un ou pe săptămână;
-Oul fiert tare le poate provoca indigestie persoanelor cu probleme biliare;
-Pentru că poate conţine parazitul numit salmonella, nu e bine să fie consumat
crud, ci doar preparat.
Asociază-l cu legume bogate în vitamina C. Deşi este alimentul cel mai bine
echilibrat la capitolul proteine, oul nu conţine glucide şi nici vitamina C,
iar pentru o mai bună absorbţie a fierului din compoziţia sa este indicat să
fie asociat cu legume care conţin această vitamină: sfeclă roşie, pătrunjel,
ţelină, ceapă, cartof, varză albă, conopidă sau dovlecel. În schimb, alături de
ficat şi de unt, oul este o sursă excelentă de vitamina A, asigurând 50% din
necesarul unui copil şi 20% din cel al unui adult. Mai mult, oul furnizează 15%
din aportul zilnic de fier şi 25% din doza de fosfor necesară copiilor.
Cum
afli dacă e proaspăt
Pentru a te asigura că ouăle pe care vrei să le prepari sunt proaspete,
cufundă-le într-un vas cu apă rece. Dacă rămân la fund, le poţi consuma fără
grijă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu