luni, 23 martie 2015
Tigara electronica nu este cancerigena! Afla parerea pneumologului!
Pentru ca tigara electronica este un dispozitiv foarte mediatizat in ultima vreme, am cerut parerea dlui Adrian Istrate, doctor specialist in chirurgie toracica la Spitalul Victor Babes, Bucuresti. Cu amabilitate, el ne-a raspuns la cateva intrebari:
Reporter: Am primit in ultimele zile multe intrebari pe aceasta tema si aproape toti au aceeasi nedumerire: "Este mai nociva decat tigara clasica?"
Dr A. I.: NU, nu este! Este ca si cum ai compara un tren electric cu o locomotiva pe carbuni. Intre e-lichidul din tigara electronica si fumul de tigara (cu peste 3000 de substante nocive) nu poate exista nicio comparatie pentru un om cu logica intacta.
Nu fac campanie tigarii electronice, dar orice dispozitiv DOVEDIT ca benefic in lupta impotriva cancerului de plaman (sau oricarei patologii asociate cu fumatul) va fi intotdeauna util si demn sa i se acorde atentia cuvenita.
Reporter: Si totusi apar in presa tot felul de stiri negative despre tigarile electronice. Oamenii nu stiu ce sa mai creada.
Dr. A. I.: Sunt uluit vazand campania de denigrare a unui dispozitiv, asa cum este tigara electronica, ce poate constitui un mijloc eficient de reducere a efectelor nocive ale produselor legate de tutun. Toate studiile realizate pe aceasta tema de cercetatori dedicati si care reprezinta un nume in domeniu (cum ar fi Prof. Dr. Farsalinos Konstantinos sau Prof. Dr. Polosa Riccardo) atesta siguranta acestui dispozitiv atunci cand este comparat cu riscul tigarilor clasice. Comparatie pe care de altfel ar trebui sa o faca orice studiu cu pretentii stiintifice.
Toate substantele continute in e-lichidul tigarii electronice sunt trecute prin filtrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, stabilindu-se ca nu reprezinta un risc in dezvoltarea unui cancer. Aromele alimentare sunt controlate, daca oricare dintre acestea ar putea influenta starea de sanatate a consumatorului, ar fi retrase din uz. De aceea, este regretabila eroarea frecventa, cauzata de ignoranta (sau asa speram, pentru ca ignoranta se mai "vindeca"), de a neglija un dispozitiv util in preventia atator patologii conexe fumatului (cancer bronhopulmonar, cancer de vezica urinara, bronhopnumopatie cronica obstructiva, boli cardiovasculare, etc).
Reporter: Dar aceste stiri negative pornesc totusi si ele tot de la studii stiintifice.
Dr. A.I.: Stirile negative ce au facut deliciul presei sunt frecvent informatii trunchiate si scoase din contextul studiului sau citeaza din studii puternic controversate din punct de vedere al metodologiilor de testare.
Probabil ca actorii principali ai acestei scene, industria tutunului si industria farmaceutica, au avut un cuvant greu de spus in aceasta privinta, altminteri nu se poate explica tonul peiorativ, din ce in ce mai putin mascat, al OMS (Organizatia mondiala a Sanatatii) si al altor organizatii similare, in ceea ce priveste tigara electronica. Singura explicatie plauzibila e ca in spatele oricarei decizii se afla oameni care pot fi supusi presiunilor dictate de interese, vizibile sau nu.
Sa ignori o metoda care a dovedit in cei aproape 11 ani de utilizare ca este mult superioara celorlalte incercari (plasturi cu nicotina, guma cu nicotina, etc.) mi se pare o neglijenta si se poate solda pe termen lung cu o recrudescenta a numeroaselor bolilor legate de consumul de tutun.
Reporter: Credeti deci ca fumatorii ar trebui sa aleaga tigara electronica?
Dr. A.I.: De ce ai alege o tigara clasica, cu cele aproape 3000 de substante nocive (dintre care majoritatea cancerigene), la pachet cu toata patologia asociata, in detrimentul unui dispozitiv care doar evoca fumatul?
Ignorarea unui instrument util in lupta impotriva cancerului, doar pe baza supozitiei ca va sustine dependenta de nicotina, dependenta de gest si va impulsiona sa fumeze pe cei "inocenti" este total nefondata si periculoasa. Produsul se adreseaza tocmai celor dependenti de nicotina, dependenti de gestul fumatului. Nu s-a dovedit in studiile clinice ca tigara electronica ar fi o "portita de scapare" catre fumatul clasic. In plus, beneficiul folosirii de tigari electronice se resimte si asupra fumatorilor pasivi, ce nu mai sunt nici ei expusi la riscurile si neplacerile aferente fumului second-hand.
Pentru mai multe studii despre tigarile electronice puteti vizita site-ul Asociatiei Industriei de Tigari Electronice din Romania. (www.aite.ro)
Articol preluat din ziare.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu