miercuri, 25 martie 2015

Combustibil din tutun pentru avioane

Din statistici aflam ca mai bine de 30% din cheltuielile companiilor aeriene sunt alocate combustibililor. Majoritatea companiilor ce detin flote aeriene, cauta solutii diverse pentru reducerea cheltielilor cu combustibilii si de aceea investesc sume importante in cercetare in speranta obtinerii de solutii economice si ecologice in acelasi timp.

Companiile Boeing, South African Airlines și SkyNRG si-au unit fortele in scopul realizarii unui combustibil bio, ce va fi utilizat în aviație. Au directionat cercetarile catre o noua planta de tutun, denumit Solaris, tutun ce nu are nicotina si este cultivat in special in Africa de Sud.

Utilizarea combustibililor bio in aviatie este la inceput de drum si cu toate acestea foarte multe companii de renume au trecut la utilizarea lor. Pentru ca inca se fac teste, unele companii au folosit acesti combustibili in procente relativ mici, altele in masura mai mare, dar semnalele indica faptul ca in curand se va putea folosi exclusiv acest tip de combustibil.

Cercetari mai recente, finantate cu aproximativ 2,2 milioane de euro de catre Uniunea Europeana, sub denumirea Solar-Jet si demarate in anul 2011 sunt indreptate spre un tip de combustibil solar destinat aeronavelor. 

Apa, dioxid de carbon si lumina solara concentrata ca sursa de energie cu temperatura ridicata ar putea fi o solutie viabila pentru a pune in miscare avioanele viitorului.Cercetarile par sa duca la rezultate ce vor permite inlocuirea actualului combustibil, cherosenul, cu unul mult mai ieftin dar si mult mai prietenos cu mediul.
Pentru ca oficialii Uniunii Europene, responsabili cu cercetarea, inovarea si stiinta sunt unanim de parere ca aceste cercetari vor realiza combustibili mult mai curati si mai usor de produs, propun acesti combustibili pentru toate mijloacele de transport.Aceasta va duce nu doar la un combustibil mult mai ieftin , dar va realiza si mult dorita securitate energetica.

Sa speram ca toate proiectele de cercetare demarate la nivel global in acest domeniu vor reusi, asa incat in viitorul apropiat sa avem la dispozitie cat mai multe surse de energie sustenabila.

luni, 23 martie 2015

Tigara electronica nu este cancerigena! Afla parerea pneumologului!


Pentru ca tigara electronica este un dispozitiv foarte mediatizat in ultima vreme, am cerut parerea dlui Adrian Istrate, doctor specialist in chirurgie toracica la Spitalul Victor Babes, Bucuresti. Cu amabilitate, el ne-a raspuns la cateva intrebari:
Reporter: Am primit in ultimele zile multe intrebari pe aceasta tema si aproape toti au aceeasi nedumerire: "Este mai nociva decat tigara clasica?"

Dr A. I.NU, nu este! Este ca si cum ai compara un tren electric cu o locomotiva pe carbuni. Intre e-lichidul din tigara electronica si fumul de tigara (cu peste 3000 de substante nocive) nu poate exista nicio comparatie pentru un om cu logica intacta.
Nu fac campanie tigarii electronice, dar orice dispozitiv DOVEDIT ca benefic in lupta impotriva cancerului de plaman (sau oricarei patologii asociate cu fumatul) va fi intotdeauna util si demn sa i se acorde atentia cuvenita.


Reporter: Si totusi apar in presa tot felul de stiri negative despre tigarile electronice. Oamenii nu stiu ce sa mai creada.

Dr. A. I.: Sunt uluit vazand campania de denigrare a unui dispozitiv, asa cum este tigara electronica, ce poate constitui un mijloc eficient de reducere a efectelor nocive ale produselor legate de tutun. Toate studiile realizate pe aceasta tema de cercetatori dedicati si care reprezinta un nume in domeniu (cum ar fi Prof. Dr. Farsalinos Konstantinos sau Prof. Dr. Polosa Riccardo) atesta siguranta acestui dispozitiv atunci cand este comparat cu riscul tigarilor clasice. Comparatie pe care de altfel ar trebui sa o faca orice studiu cu pretentii stiintifice.

Toate substantele continute in e-lichidul tigarii electronice sunt trecute prin filtrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, stabilindu-se ca nu reprezinta un risc in dezvoltarea unui cancer. Aromele alimentare sunt controlate, daca oricare dintre acestea ar putea influenta starea de sanatate a consumatorului, ar fi retrase din uz. De aceea, este regretabila eroarea frecventa, cauzata de ignoranta (sau asa speram, pentru ca ignoranta se mai "vindeca"), de a neglija un dispozitiv util in preventia atator patologii conexe fumatului (cancer bronhopulmonar, cancer de vezica urinara, bronhopnumopatie cronica obstructiva, boli cardiovasculare, etc). 


Reporter: Dar aceste stiri negative pornesc totusi si ele tot de la studii stiintifice.

Dr. A.I.: Stirile negative ce au facut deliciul presei sunt frecvent informatii trunchiate si scoase din contextul studiului sau citeaza din studii puternic controversate din punct de vedere al metodologiilor de testare.

Probabil ca actorii principali ai acestei scene, industria tutunului si industria farmaceutica, au avut un cuvant greu de spus in aceasta privinta, altminteri nu se poate explica tonul peiorativ, din ce in ce mai putin mascat, al OMS (Organizatia mondiala a Sanatatii) si al altor organizatii similare, in ceea ce priveste tigara electronica. Singura explicatie plauzibila e ca in spatele oricarei decizii se afla oameni care pot fi supusi presiunilor dictate de interese, vizibile sau nu.

Sa ignori o metoda care a dovedit in cei aproape 11 ani de utilizare ca este mult superioara celorlalte incercari (plasturi cu nicotina, guma cu nicotina, etc.) mi se pare o neglijenta si se poate solda pe termen lung cu o recrudescenta a numeroaselor bolilor legate de consumul de tutun.


Reporter: Credeti deci ca fumatorii ar trebui sa aleaga tigara electronica?

Dr. A.I.: De ce ai alege o tigara clasica, cu cele aproape 3000 de substante nocive (dintre care majoritatea cancerigene), la pachet cu toata patologia asociata, in detrimentul unui dispozitiv care doar evoca fumatul?

Ignorarea unui instrument util in lupta impotriva cancerului, doar pe baza supozitiei ca va sustine dependenta de nicotina, dependenta de gest si va impulsiona sa fumeze pe cei "inocenti" este total nefondata si periculoasa. Produsul se adreseaza tocmai celor dependenti de nicotina, dependenti de gestul fumatului. Nu s-a dovedit in studiile clinice ca tigara electronica ar fi o "portita de scapare" catre fumatul clasic. In plus, beneficiul folosirii de tigari electronice se resimte si asupra fumatorilor pasivi, ce nu mai sunt nici ei expusi la riscurile si neplacerile aferente fumului second-hand.


Pentru mai multe studii despre tigarile electronice puteti vizita site-ul Asociatiei Industriei de Tigari Electronice din Romania. (www.aite.ro)

Articol preluat din  ziare.com

sâmbătă, 21 martie 2015

Bio-bus alimentat de ....oameni


V-ati asteptati sau nu la inventia asta?

Bio-autobuzul din titlul acestei postari, chiar circula in Marea Britanie inca de anul trecut.Pana aici nimic nou, au mai fost si mai sunt autovehicule care folosesc variante de combustibil bio.Acesta despre care o sa va spun doar cateva cuvinte este in parcul auto a unei firme englezesti, este in stare sa parcurga 300 de kilometri cu un singur plin si produce cu mult mai putine emisii poluante decat suratele sale ce folosesc combustibili clasici.Ineditul la acest autobuz este faptul ca este alimentat cu reziduuri fecale umane.Pentru amatorii de date statistice, bio-autobuzul de 40 de locuri asigura transporrtul intre un aeroport si o localitate din apropiere iar  un plin de "combustibil" reprezinta o cantitate echivalenta cu ce genereaza cinci persoane pe o perioada de un an.

Sistem revolutionar de incalzire solara


Cine putea sa inventeze un astfel de sisitem revolutionar de incalzire solara, daca nu suedezii...:)
Tigla de sticla pentru acoperisuri are aceeasi dimensiune cu tigla ceramica obisnuita, doar ca este ceva mai speciala prin eficienta energetica ce o confera locuintelor unde este folosita. Spre deosebire de panourile solare obisnuite, tigla de sticla, incalzeste golul termoizolant de sub ea, ulterior aerul va fi folosit la incalzirea apei.
Conceptul este relativ simplu, tigla se monteaza pe o folie de nylon de culoare neagra care absoarbe caldura ce patrunde prin stratul destul de gros de sticla, apoi aerul cald incepe sa circule incalzind apa din sistemul central de incalzire a locuintei.Sistemul este mult mai eficient atunci cand este montat pe acoperisurile cu orientare sudica, dar pierderile in cazul acoperisurilor cu orice alta orientare sunt nesemnificative.

Intrebarea principala care se pune, cea legata de costurile unui astfel de sistem, nu prea are un raspuns exact inca, iar producatorii sustin ca investitia initiala este destul de consistenta.Cu toate acestea, incalzirea cu aceste tigle de sticla aduce importante reduceri de costuri la incalzirea pe timp de iarna.Locuitorii tarilor nordice, unde iernile sunt lungi si friguroase, sunt destul de dispusi sa investeasca in astfel de sisteme ecologice.
 Producatorii acestui sistem inedit de incalzire, garanteaza ca durata de viata a acestuia poate depasi 40 de ani, perioada in care facturile de incalzire pe perioada iernii ajung la niste valori incrdibil de mici.In functie de inclinarea acoperisului cat si de orientarea lui fata de soare, un astfel de sistem poate genera cca 350kw de caldura/mp anual.
Daca locuiti in zone cu iernile lungi si va ganditi sa testati un astfel de acoperis, nu ezitati sa cautati informatii suplimentare pe pe site-ul  http://www.soltechenergy.se/

miercuri, 18 martie 2015

Rozmarinul - planta care antrenează creierul


„Uite flori de rozmarin ca să-ţi aduci aminte; te rog, iubitule, să nu mă uiţi”, îi spune Ophelia lui Hamlet în celebra operă a lui William Shakespeare.
Se pare ca afirmatia de mai sus este deja confirmata de oamenii de stiinta care au stabilit ca daca ai frecvent lapsusuri, uiti nume si cifre, este bine sa mirosi ulei esential de rozmarin sau sa tii in camera o astfel de planta.Prin asta iti poti creste performantele intelectuale chiar si cu 75%, dupa cum aflam din obiectiv.info.

Aşadar,  calitatile acestei plante erau cunoscute cu foarte multa vreme in urma, dar recent cercetarile -  prezentate la conferinţa anuală a British Psychological Society – vin cu argumente ştiinţifice in sprijinul acestei idei.Asadar uleiul esenţial de rozmarin îi ajută pe oamenii clinic sănătoşi să îşi amintească evenimente din trecut şi să nu uite să realizeze sarcini cotidiene. De asemenea, studiul efectuat recent a scos în evidenţă şi faptul că această îmbunătăţire a memoriei s-a produs indiferent de starea participanţilor, motiv pentru care oamenii de ştiinţă cred că efectele pozitive ar putea fi provocate de o influenţă chimică.O veste buna pentru momentul imbatranirii :) Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 66 de participanţi împărţiţi în două grupuri. Un grup a fost lăsat să aştepte într-o sală cu miros de rozmarin şi un altul a fost rugat să stea într-o cameră fără un miros aparte. După un anumit timp de aşteptare, subiecţii au fost rugaţi să realizeze o serie de teste de memorie ce includeau ascunderea unor obiecte, regăsirea lor mai târziu sau alte sarcini precum cele în care voluntarii trebuiau să îşi amintească să le dea cercetătorilor un anumit obiect într-un anumit moment. Descoperirile au scos la iveală faptul că uleiul esenţial de rozmarin creştea cu peste 70% şansele ca subiecţii să îşi amintească ce au de făcut în viitor. Cercetătorii au constatat că participanţii din grupul care a fost expus la mirosul de rozmarin nu numai că au rezolvat mai bine sarcinile, dar aveau şi un nivel mai crescut de eucaliptol, un compus din uleiul esenţial de rozmarin despre care se ştie că influenţează sistemele chimice din corp, îmbunătăţind funcţiile cerebrale. Studii anterioare au sugerat şi că unii compuşi din rozmarin stopează producţia unor enzime ce blochează funcţionarea normală a creierului, lucru care ne ajută să fim mai alerţi, îmbunătăţindu-ne memoria pe termen lung. În noul studiu, oamenii de ştiinţă s-au concentrat asupra memoriei prospective, ce implică abilitatea de a ne aminti anumite evenimente ce urmează în viitor şi de a ţine minte să realizăm anumite sarcini în anumite momente prestabilite. 
Oameni buni, ne putem infrumuseta spatiul unde lucram sau unde ne petrecem timpul in mijlocul familie cu o astfel de planta si bneficiem si de actiunea sa terapeutica. Doi in unu, cum spun anumite reclame...

sursa :a.m.press

luni, 16 martie 2015

Bomboane naturale contra racelilor


Atat toamna cat si primavara suntem mai predispusi racelilor de sezon. De cele mai multe ori mergem imediat la medic, daca am capatat o raceala, apoi la farmacie sa ne cumparam medicamentele pe care medicul ni le recomanda.Sa nu uitam insa, ca sunt persoane ce nu prea vor sau chiar nu pot inghitii pastile si ce sa mai spunem de copii ...
Pentru oricare din cazurile enumerate mai sus, avem la indemana o reteta simpla si eficienta contra racelilor - bomboane naturale contra racelii. Putem sa realizam aceste bomboane acasa, cu costuri reduse dar si cu ingrediente ieftine si la indemana.
Daca v-ati hotarat sa incercati aceasta reteta, aveti nevoie doar de apa, lamaie,miere,ghimbir si cuisoare.
Punem la fiert intr-o craticioara urmatoarele cantitati : 
 - o cana de apa 
 - o cana de zahar
 - o lingura de suc de lamaie
 - o lingura de miere 
 - 1/2 de lingurita de ghimbir (pudra)
 - 1/4 de lingurita de cuisoare (pudra)

Fierbem toate aceste ingrediente timp de 15-20 de minute, amestecand constant cu o lingurita pentru a nu se prinde de craticioara. Lasam apoi compozitia sa se raceasca putin si cu ajutorul linguritei turnam pe intreaga suprafata a unei foi de copt mai multe "bombonele" si le lasam sa se raceasca in continuare cca 20 de minute. Presaram, apoi, pe deasupra lor un praf de zahar pudra pentru a nu se lipi intre ele le dezlipim de pe foaia de copt si.... reteta este gata de folosit. 
Mai jos, puteti vedea un filmulet cu toate etapele ce va trebui sa le parcurgeti.


sâmbătă, 14 martie 2015

Noutate absoluta : cimitir virtual !


Tot ne intrebam noi cateodata daca exista internet in viata de apoi, asa ca o parte din raspuns ne vine de la o companie din Italia. Aceasta profita, parca, de era digitala in care traim si a creat un cimitir online, nisa de piata neexploatata inca. Firma ce a initiat acest proiect inedit este din Venetia si poate tocmai acest fapt explica directia spre o astfel de afacere, avand in vedere ca prin urbea lor este cam putin pamant care sa poata fi folosit pe post de cimitir.
Pe aceasta platforma, denumita RipCemeteryoamenii pot crea adevarate mormite virtuale atat pentru cei dragi cat si pentru animalele de companie pe care le-au pierdut de-a lungul timpului, le pot vizita ori de cate ori sunt la un computer sau chiar si de pe telefoanele inteligente.Se pot posta fotografii, videoclipuri sau chiar diverse mesaje in semn de omagiu adus celor ce nu mai sunt printre noi.
Platforma este total gratuita pentru toti cei ce vor sa creeze un astfel de mormant virtual in memoria persoanelor dragi si este de asemenea gratuita vizitarea mormintelor, postarea de fotografii si filmulete, dar sunt si cateva servicii pentru care trebuie sa platesti.Florile pe care doresti sa le asezi pe morminte, crucea sau lumanarile va trebui sa le platesti direct pe platforma.
Ideea in sine nu este chiar asa de noua, astfel ca pe  reteua de socializare Facebook sunt numeroase grupuri si pagini dedicate celor plecati intr-o lume mai buna. Firma italiana, in schimb a ajuns la concluzia ca este mai eficienta o platforma globala unde oricine , indiferent de nationalitate, religie, apartenenta sociala sa poata  sa aiba propriul mormant sau de ce nu monumente funerare pentru intreaga familie.
Totusi firma nu s-a gandit inca cum se va proceda cand cineva va dori sa initieze o sedinta de spiritism, sau daca va dori sa transfere mortul pe o platforma cu mult mai multe optiuni.

Asadar, intrati in direct cu Rip Cemetery, si veti avea asigurat, in mod absolut gratuit, unul sau cate morminte virtuale va veti dori.

vineri, 13 martie 2015

Cum sa reduci factura la gaze



Reducerea consumului la gaze duce in mod evident la o factura mai mica, dar aceasta reducere este si una de interes public deoarece resursele de gaze naturale nu sunt inepuizabile. Asadar economisirea acestei resurse are doua aspecte pozitive de care trebuie sa tinem cont atunci cand dam drumul la gaze si nu vorbim aici de aragaz ci de centralele de incalzire pe timpul iernii.
Trebuie avut in vedere faptul ca diferenta de temperatura dintre interior si exterior nu trebuie sa fie prea mare, asa ca este indicat sa mentinem temperatura cat mai scazuta in timpul iernii, bineinteles fara sa ne creem un disconfort termic. Din anumite studii reiese ca fiecare grad in plus peste  temperatura de 19 grade Celsius inseamna cresterea facturii cu 8% de cele mai multe ori, in functie de mai multi indicatori.
Un prim indicator este dat de felul in care locuinta este izolata sau nu corespunzator si pentru a avea o factura redusa la gaze va trebui sa facem o izolatie corespunzatoare.Daca deja ati luat aceasta masura si zidurile au fost izolate bine, va trebui sa verificati cu mare atentie imbinarile ferestrelor pentru ca si pe aici se pot pierde cantitati importante de caldura.Estimarile specialistilor spun ca o casa bine izolata termic poate reduce cosurile cu incalzirea Se estimeaza ca izolarea optima a unui apartament poate reduce costurile la incalzire cu pana la 50%. 
Izolatiile necorespunzatoare a tevilor de apa, caldura si canalizare duc si ele la pierderi importante de caldura .
Din punct de vedere al exploatarii centralelor termice, este indicat sa setati temperatura maxima a apei incalzite de centrala la un nivel optim astfel incat sa nu fie nevoie sa o combinati cu apa rece, intrucat incalzirea apei de consum necesita cel mai mare volum de gaz in cazul unei centrale.
Un sfat al specialistilor este si cel al inlocuirii centralelor mai vechi cu cele de generatii recente dotate cu tiraj fortat, pentru un randament mediu de 90 % sau cu una in condensatie care poate ajunge la un randament de 96 %. Prin aceasta metoda veti reusi o scadere a facturilor de gaze cu pana la 20 %.
Nu uitati niciodata de aerisirea caloriferelor, pentru ca aceasta metoda facila de multe ori va poate aduce cele mai mari reduceri la facturile de gaze. Si nu uitati, periodic sa verificati cu atentie instalatiile si aparatele ce folosesc gazele naturale.
Chiar daca a cam trecut vremea caloriferelor, sper ca aceste sfaturi sa va ajute sa economisiti mereu bani din facturile de gaze.

marți, 10 martie 2015

Fenomen inexplicabil, satul unde oamenii adorm din senin...



Un fenomen straniu si inca  inexplicabil, se intampla cu locuitorii unui sat din Kazahstan. Acestia sufera de ceea ce presa a numit-o boala somnului, un somn ciudat care îi cuprinde pe locuitorii acestui sat din senin! Explicatiile sunt diverse unii punand aceasta pe seama duhurilor rele, altii dau vina pe o fosta mina de uraniu din zona, sau mai sunt voci care relateaza ca in urma cu ceva timp in zona au fost aduse niste deseuri cu origine necunoscuta si amplasate prin galreriile fostei mine. Medicii au facut diverse teste pe locuitori, oamenii de stiinta au controlat zona cu diverse aparate de masura si nu au ajuns la nici un rezultat referitor la aceasta epidemie.
Pana in prezent aceasta ciudata epidemie a cuprins aproape 15 % dintre locuitorii satului Kalaci, caci despre el este vorba, sau mai nou satul “Adormitilor” o localitate din Kasahstan cu aproape 600 de persoane. Indiferent de varsta, adulti sau copii, victimele acestei afectiuni adorm brusc si uneori chiar pentru 3-4 zile .
Oamenii se plang de faptul ca este din ce in ce mai rau si ca le este frica, de cele mai multe ori, ca nu se vor mai putea trezi.Marturii ale persoanelor ce au trecut prin aceasta experienta sunt  cutremuratoare si prin faptul ca nu stie nimeni, inca, originea si nici vreun tratament adecvat. Pentru copii este, poate , mai traumatizant pentru ca nu reusesc sa inteleaga ce se intampla cu ei de adorm asa din senin fie ca se afla la joaca fie la scoala.
Asa dupa cum reiesea din relatarile unor sateni, vina pentru aceasta epidemie o poarta mina de uraniu din zona, unde au lucrat marea majoritate a locuitorilor satului cu vreme in urma. Mina a fost inchisa in anii 80 iar o parte dintre minieri au plecat la oras. Nimeni, insa,  nu îşi aminteşte ca vreun miner să fi adormit in acele vremuri, iar testele au arătat că nu sunt radiaţii.
Sa speram ca epidemia nu va afecta intreg satul si mai ales ca oamenii de stiinta vor reusi sa elucideze acest mister la timp.
sursa : www.jurnaluldedrajna.ro