luni, 5 ianuarie 2015

Lectia de economie a guvernatorului Mugur Isarescu: De ce avem nevoie de economisire pe termen lung si care sunt avantajele bancilor pentru locuinte


"Precursorii sistemului bancilor pentru locuinte din prezent, localizat in principal in Austria si Germania, denumit Bauspar, sunt de fapt ceea ce istoria numeste "building societies" in Marea Britanie, de acum vreo 200 de ani, a spus guvernatorul Mugur Isarescu, cu ocazia unui simpozion pe tema bancilor pentru locuinte organizat la sediul BNR. 

Istoria sistemului Bauspar 

Aceste sistem a plecat de la organizatii de intrajutorare intr-o Anglie care se dezvolta extrem de rapid, se numea atelierul lumii, deoarece concentra cea mai mare putere industriala a lumii, pana spre a doua jumatate a secolului 19. Toate acele noi comunitati de lucratori, mineri, lucratori industriali si din industria prelucratoare se mutau la orase. S-au format astfel organizatii de intrajutoare. Cum functionau acestea: membrii unei asemenea comunitati se asociau pentru a construi locuinte si trageau la sorti care va fi beneficiarul primei locuinte, care a celei de-a doua, iar in final se ajutau toti. Asa au aparut primele cartiere traditionale din jurul fabricilor englezesti din secolul 19, inceputul secolului 20. 

Apoi, cand aceste societati au prins putere, au devenit bineinteles un fel de societati financiare, pentru ca banii adunati s-au acumulat devenind astfel imprumutatori, si avand si experienta in constructia de locuinte, au devenit imprumutatori pentru constructia de locuinte. S-au transformat intr-un fel de minibanci, au ajuns participanti extrem de importanti in ceea ce se numeste mortgage industry, industria ipotecara, iar apoi usor-usor au fost inghititi de bancile comerciale, acestea facandu-si divizii speciale legate de aceste building societies. In felul acesta, in Europa, si nu numai, finantarea de locuinte s-a facut si se face si in prezent de catre bancile comerciale cu diviziile lor mai mult sau mai putin specializate. 

Sistemul s-a dovedit de succes, a supravietuit. Dar alaturi de el, mai mult sau mai putin in corelatie cu building societies, in Austria de acum vreo 85 de ani, dupa primul razboi mondial, apoi si in Germania, in special dupa al doilea razboi mondial, au aparut bancile pentru constructia de locuinte. Si acest sistem s-a dovedit unul de succes, mai ales in cele doua tari, dar nu numai, pentru ca s-a raspandit, dupa caderea Cortinei de fier, si in tarile de Est si vedem ca a aparut si in Romania. 

In Germania se spune ca recladirea tarii, cel putin in domeniul imobiliar, s-a facut cu ajutorul acestor banci de locuinte, si acesta este adevarul. Aceste banci au fost extremde eficiente in functionarea lor in Germania, au recladit orasele germane zdrobite de bombardamente....

.....BNR, cu exceptia unor voci in perioada de trecere a legislatiei, nu a pus oprelisti bancilor de locuinte ci dimpotriva, le-a sprijinit, si sunt aici pentru a va spune acest lucru. 


Avantajele bancilor pentru locuinte 

Se va discuta mult despre ce s-a facut, de ce nu au aparut mai multe banci pentru locuinte, de ce ponderea este inca mica, nu doresc sa intervin prea mult inaceasta discutie, dar vreau sa prezint cateva avantaje incontestabile ale acestui sistem.....

1. Au rol anticiclic...

2. Aduc stabilitate in sistem... 

 3. Stimuleaza economisirea.... 


De ce sunt tarile bogate, bogate 


De ce sunt tarile bogate, bogate si au resurse de investitii? America a avut resurse de investitii din ceea ce se numeste fondul de pensii. Nu au avut cum avem noi in prezent sistemul de pensii pe generatii. Generatia actuala aflata in campul muncii plateste pe cei care s-au pesionat. Acesta nu este fond, si in mod eronat din cand in cand politicienii spun ca se prabuseste fondul de pensii. Dar nu avem deocamdata un fond de pensii, decat unul foarte mic, in formare. Noi avem buget de pensii. Fondurile de pensii nu asigura economisirea, dar fondurile de pensii da. Iti aduni 40 de ani intr-un cont separat, cat stai in campul muncii, niste bani, iar la pensie consumi DIN BANIIpe care i-ai economisit. 

Noi nu avem acest sistem in Romania. In tarile unde aceste fonduri exista, acelea sunt niste economisiri extrem, extrem de stabile, pe termen lung....


4. Sunt antirecesioniste... 

5. Prima de la stat... 

6. Nu au risc valutar... "


Prezenta postare cuprinde extrase din cuvantarea guvernatorului Mugur Isarescu cu ocazia unui simpozion pe tema bancilor pentru locuinte, organizat la sediul BNR.Pentru articolul complet, click pe  bancherul.ro

Daca in viitorul apropiat aveti in plan o investitie locativa (cumparare locuinta,reparatie, renovare,constructie), o achizite de bunuri de folosinta indelungata, sa va creati  un fond pentru sustinerea materiala a studiilor copiilor, sau pur si simplu sa va beneficiati de prima de stat( acei 250 de euro/an  pe care-i poate primi orice cetatean roman cu domiciliul in Romania)....atunci cereti informatii complete si personalizate nevoilor si posibilitatilor dumneavoastra de la un consultant financiar al bancii de locuinte.
Daca doriti sa dezvoltati o investitie personala sau de afaceri si aveti nevoie de fonduri, cereti ajutorul unei echipe specializate in creditare bancara.

Un simplu apel la numarul de telefon 0773.832.676 si beneficiati de informatii de ultima ora ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu