Statistici ale Uniunii Europene claseaza Romania pe un loc fruntas cu nici 6% (sic!) la deseurile reciclabile, adica cu mult sub media europeana de cca 20-25 %.
Aceasta discrepanta, da de gandit oficialitatilor de "la centru" care vin cu impuneri severe : pana in anul 2017 Romania va trebui sa se alinieze mediei europoene de colectare a deseurilor reciclabile, in caz contrar va suporta penalitati de 200.000 Euro/zi intarziere.
Avem deja HG 856/2002 si Legea 211/2011 republicata in 2014 si avem deja controale ale Garzii Nationale de Mediu care solicita expres tuturor societatilor comerciale contractele de predare deseuri,evidenta gestiunii deseurilor comform HG 856/2002 si de asemenea formularele Incarcare-Descarcare deseuri valorificabile.
Amenzile pentru neconformarea la prevederile legale sunt printre cele mai mari de prin legislatia noastra si anume intre 1.000 si 2.000 de lei pentru persoanele fizice iar pentru cele juridice intre 15.000 si 40.000 de lei.
Pentru a evita aceste amenzi, care pentru cele mai multe societati comerciale pot insemna chiar falimentul, solutia, dar si obligativitatea comform legii, este sa angajeze o persoana care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de Legea 211/2011(aceasta persoana trebuie sa fie instruita in domeniul gestiunii deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate) si sa-i creeze post corespunzator acesteia.
Pentru asigurarea unui inalt grad de valorificare, producatorii si detinatorii de deseuri sunt obligati sa colecteze separat cel putin urmatoarele categorii de deseuri: hartie,metal, plastic si sticla.Producatorul de deseuri, sau dupa caz, orice detinator de deseuri are obligatia de a efectua operatiunile de tratare in conformitate cu legea, sau de a transfera aceste operatiuni catre un operator economic autorizat de Ministerul Mediului care
desfăşoară activităţi de tratare a deşeurilor sau unui
operator public ori privat de colectare a deşeurilor în conformitate cu prevederile legale.