joi, 21 august 2014

Cum evitam amenzile Garzii Nationale de Mediu ?


Statistici ale Uniunii Europene claseaza Romania pe un loc fruntas cu nici 6% (sic!) la deseurile reciclabile, adica cu mult sub media europeana de cca 20-25 %.
Aceasta discrepanta, da de gandit oficialitatilor de "la centru" care vin cu impuneri severe : pana in anul 2017 Romania va trebui sa se alinieze mediei europoene de colectare a deseurilor reciclabile, in caz contrar va suporta penalitati de 200.000 Euro/zi intarziere.
Avem deja HG 856/2002 si Legea 211/2011 republicata in 2014 si avem deja controale ale Garzii Nationale de Mediu care solicita expres tuturor societatilor comerciale contractele de predare deseuri,evidenta gestiunii deseurilor comform HG 856/2002 si de asemenea formularele Incarcare-Descarcare deseuri valorificabile.
Amenzile pentru neconformarea la prevederile legale sunt printre cele mai mari de prin legislatia noastra si anume intre 1.000 si 2.000 de lei pentru persoanele fizice iar pentru cele juridice intre 15.000 si 40.000 de lei.
Pentru a evita aceste amenzi, care pentru cele mai multe societati comerciale pot insemna chiar falimentul, solutia, dar si obligativitatea comform legii, este sa angajeze o persoana care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de Legea 211/2011(aceasta persoana trebuie sa fie instruita in domeniul gestiunii deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate) si sa-i creeze post corespunzator acesteia.
Pentru asigurarea unui inalt grad de valorificare, producatorii si detinatorii de deseuri sunt obligati sa colecteze separat cel putin urmatoarele categorii de deseuri: hartie,metal, plastic si sticla.Producatorul de deseuri, sau dupa caz, orice detinator de deseuri are obligatia de a efectua operatiunile de tratare in conformitate cu legea, sau de a transfera aceste operatiuni catre un operator economic autorizat de Ministerul Mediului care desfăşoară activităţi de tratare a deşeurilor sau unui operator public ori privat de colectare a deşeurilor în conformitate cu prevederile legale.

duminică, 17 august 2014

Avionul fara ferestre, un concept inspirat de filmele SF...





Incet dar sigur, tehnologia bate povestirile SF si deja asistam la noi concepte tehnologice ale industriei aeronautice.
Noul concept IXION Windowless Jet al companiei Technicon Design din Franta mai mult ca sigur bate toate recordurile de pana acum in domeniu.

Proiectantii noului model au venit cu o viziune incredibila, avionul pare ca nu are ferestre daca-l privesti din afara,iar in interiorul  lui, pasagerii dispun de o panorama ce-ti taie respiratia.

Noul avion  pare un cilindru de sticla transparent care zboara cu ajutorul unor aripi. Interiorul, insa, este din "pereti" ce se intind din podea si  continua cu tavanul si are pe intreaga suprafata monitoare video incorporate.In exterior, fuselajul aeronavei nu dispune de ferestre, avionul fiind dotat cu panouri solare ce genereaza electricitate pentru sistemele de bord, desfiintarea ferestrelor duce la mari deduceri ale costului dar si a greutatii aeronavei.


"Norocosii" ce vor putea folosi servicile acestor aeronave, au la indemana tehnologie high-end, fiecare pasager avand un avatar personalizat si pe intreg parcursul zborului poate apela la cele mai moderne dispozitive electronice.

Specialistii in domeniu nu sunt la prima "abatere" pentru ca la expozitia Air Show de la Paris in 2012, au mai fost expuse modele similare: Airbus a avut expus un avion cu fuselajul interior asemeni unui imens ecran.
La inceputul acestui an, firma Spile Aerospace din Boston, a venit cu un concept similar al unui jet supersonic, de asemenea fara ferestre.

Clik pe fotografie si puteti vedea un scurt filmulet de prezentare !

(sursa ziare.com)

Poveste de pe scara blocului !


Subiectul dintr-o postare anterioara despre selectarea deseurilor, mi-a adus aminte despre o poveste adevarata.Am aflat-o direct de la sursa si in cateva cuvinte o sa incerc sa o redau aici pentru voi.Cu 3-4 ani in urma, o societate comerciala specializata in selectarea si valorificarea deseurilor, a avut ideea sa duca mai aproape de cetateni o metoda simplificata pentru depozitarea selectiva a deseurilor menajere, dar sa le ofere si o sursa suplimentara de venituri in cadrul asociatiei.
Zis si facut, au montat in cateva blocuri, pe fiecare nivel, suporti pe care au asezat saci de rafie. Acestia urmau sa le fie la indemana locuitorilor acestor blocuri, pentru a depozita hartie, sticle pet...in saci diferiti iar la final, firma respectiva urma sa vina sa  colecteze si.....sa le plateasca in functie de cantitati o suma de bani corespunzatoare.
Administatia blocurilor era multumita pentru ca descoperisera o sursa facila de a aduce venituri la buget, insa....
Sacii dispareau, firma venea si reaseza alti saci pe suporti iara si iara si...pana au renuntat definitiv.
Oare ce se intampla cu noi...?Ne mai revenim vreodata ?

vineri, 15 august 2014

Cine construieste case in Romanina ...!

31 de tineri își încep cariera într-una din cele mai mari case de avocatură din Marea Britanie printr-un proiect non-profit: construcția caselor Habitat for Humanity Cluj din comuna Jucu.

Este al optulea an în care casa de avocatură Addleshaw Goddard construiește alături de Habitat for Humanity Cluj, în beneficiul comunității locale de aici.

HFH Cluj - casa pe care o ridica voluntarii AG
O echipă de 31 de avocați din Marea Britanie a sosit la Cluj pentru a ajuta la construcția uneia din cele 15 locuințe pe care Habitat for Humanity Cluj le construiește în comuna Jucu. În această săptămână, ei ridică o casă în care vor locui o mamă singură și fiul ei de 6 ani.
Pentru tinerii avocați, experiența de a construi cu Habitat for Humanity Cluj timp de o săptămână reprezintă un mod de a se implica în comunitate și, totodată, un exercițiu de formare a echipei, înainte de a începe să practice avocatura în noul lor loc de muncă. Anul 2014 este al optulea în care compania britanică Addleshaw Goddard vine la Cluj pentru a lucra în folosul comunității locale, alături de Habitat for Humanity Cluj.
Echipa de voluntari construiește un duplex de locuințe pe care îl va aduce cât mai aproape de finalizare până la finalul săptămânii. Într-una din locuințele construite va locui Veronica Pop, de 30 de ani, alături de fiul ei, pe care îl crește singură.
În prezent, Veronica trăiește în casa părintească, pe care o împart patru generații: alături de ea și de fiul ei, în aceeași locuință își duc traiul bunica, părinții și o soră care are la rândul ei un băiat. În aceste zile, Veronica este pe șantier, muncind cot la cot cu voluntarii englezi. „Sunt încântată de cât de harnici sunt! Mă întreabă cum îmi voi amenaja camerele, în ce culori o să zugrăvesc și mă bucur că le place casa și întregul proiect. N-am cuvinte să le mulțumesc și la anul îi invit cu mare drag la ceai în noua mea casă, când vor veni să construiască în alte proiecte ale Habitat for Humanity Cluj”, spune Veronica.

Cand, oare, o echipa de jurisiti romani vor merge pe un astfel de santier la noi in tara sau oriunde in alta parte???



(Sursa habitatcluj.ro)


marți, 12 august 2014

Selectarea deseurilor - activitate necesara si obligatorie


Au aparut din loc in loc containere specializate pentru depozitarea selectiva a deseurilor, mai vedem si cate o masina care vine si goleste continutul acestora la gramda.Atunci ne punem intrebarea, fireasca, de ce ne mai chinuim degeaba sa selectam deseurile, sa depozitam hartie in containerul de hartie, metal la metal...

Cel care vine si colecteaza aceste deseuri, spune ca e normal sa faca asa pentru ca:

-nu are destule masini sa aloce cate una pentru fiecare tip de deseu in parte; 

-oficialitatile locale nu au pus la dispozitie containere suficiente; 

- depozitarea deseurile in aceste containere nu se face responsabil si atunci ei vor plati suplimentar niste oameni sa selecteze iarasi deseurile;

Asadar, cine spre cine trebuie sa arate cu degetul?

Ce e defacut, sa iesim din aceasta dilema:

- educatie?

- amenzi foarte mari?

- munca in folosul comunitatii?

- inchisoare?

....

Parerea noastra chiar conteaza pentru ca: locuim intr-un apartament dintr-un bloc dintr-un cartier dintr-un oras al unei tari de pe planeta noastra a tuturor !

Tu de partea cui esti?



Fan Fest Rosia Montana - editia a 9-a

12 august 2014, Roșia Montană – Cea mai lungă ediție FânFest a început cu un număr mare de evenimente și de participanți, în ciuda faptului că a fost prima zi a săptămânii. Unii dintre ei au sosit încă de la sfârșitul săptămânii trecute, iar alții de la primele ore ale zilei de luni. Numeroși turiști au profitat de vremea bună și au descoperit Roșia Montană în Turul Satului și Turul Istoric, cel din urmă implicând și vizitarea galeriilor romane.
Prima zi s-a încheiat la Reduta FânFest, cu un eveniment special și concertul trupei Poetrip.  Proiecția filmului Tabu, din 1931, a fost însoțită de muzica trupei Foley’Ala, care a interpretat live coloana sonoră.  Trupa va participa într-un alt eveniment special, miercuri, la proiecția „The gold rush”, film din 1925 în regia lui Charlie Chaplin.


Din a doua zi a festivalului, publicul poate să participe la Forumul social de activism, unde se prezintă strategii, metode creative și unelte pentru a clădi campanii civice de succes și luptele în care invitații de la Forum sunt implicați. Anul acesta, invitații internaționali vin din țări ca Spania, Turcia, Marea Britanie sau Franța. „Open Street Map în România”, „Campaigning 101,WDM, More Onion și Engaging Networks”, „Produsul turistic Roșia Montană”, „Impactul exploatării cărbunelui” sunt câteva din titlurile evenimentelor care vor fi astăzi, la Forumul Social. La capitolul filme, tot astăzi va fi proiectat în premieră  în România, în Căminul Cultural al Roșiei Montane, documentarul „Unfinished Journey” despre proiectul minier propus la Skouries în Grecia. La aceeași oră cu proiecția va începe și spectacolul „Așteptând-o pe Alice”, după o idee originală de/cu Oana Mardare.
În cadrul secțiunii de Literatură, Maria Rus, o scriitoare din Roșia Montană, va citi din „Roșia Montană, un paradis pierdut” și, de la ora 17, în Ograda Casei Parohiale, amatorii de lectură se vor întâlni la evenimentul Citim critic. Pentru copiii care participă la a doua zi a celei de-a 9-a ediții FânFest, voluntarii au pregătit workshop-uri de body painting, teatru cu păpuși și multe jocuri.
Concertele nu sunt doar la Reduta FânFest, ci și la Biserica Unitariană, care își deschide iar ușile pentru festivalul rezistenței de la Roșia Montană, iar în seara aceasta va găzdui concertul de chitară al artistului britanic The Flamenco Thief.
Programul FânFest continuă cu o mulțime de evenimente culturale și civice. Până pe 17 august ne așteptăm ca mii de oameni să se bucure de locul care a dat naștere „Revoluției generației noastre”.

Pentru mai multe informații: Tudor Brădățan, mobil: 0745-370524.  si pe www.fanfest.ro unde gasiti si programul complet al festivalului.



(Sursa www.fanfest.ro/ )

duminică, 10 august 2014

"La Brasov exista doua dintre cele mai misterioase locuri din tara"



"Judeţul Braşov se regăseşte într-un top al celor mai misterioase locuri din ţară, realizat anul trecut de Criterii.ro, iar aceasta nu cu o singură, ci cu două din primele zece locaţii. Prima dintre acestea este lacul de la Dumbrăviţa, supranumit şi „Lacul ucigaş” sau „Lacul morţii”, unde mulţi oameni şi-au găsit sfârşitul de-a lungul timpului. Deşi scăldatul în lac a fost la un moment dat interzis, locul a continuat să facă victime. Legenda spune că de vină ar fi duhurile rele ale apelor, care de multe ori ieşeau chiar pe mal. Celălalt loc prin care Braşovul se află în „top 10” al locurilor misterioase din România este „Mănăstirea Săpată în Piatră” sau „Templul Ursitelor”, aşa cum i se mai spune, din satul Şinca Veche. Potrivit bzb.ro, construcţia a fost ridicată pe un loc sacru, despre care cercetătorii spun că are o vechime de aproape 7.000 de ani. Alături de acestea două, în top se mai află Pădurea Hoia-Baciu (situată la vest de Cluj Napoca, numită şi „Triunghiul Bermudelor” de România), Râpa Diavolului (câţiva kilometri de satul Poiana Treistii, Prahova), Balta Vrăjitoarelor (din Pădurea Boldu-Creţeasca), Fântâna Leacului (satul Stârciu, din comuna sălăjeană Horoatu Crasnei), Cerul de la Bozioru, Buzău (are sclipiri de 23.000 grade Kelvin, faţă de 6.000 de grade Kelvin, aşa cum se prezintă claritatea cerului în mod normal), Lacul de la Ciotul Paltinului (graniţa dintre judeţele Prahova şi Buzău), biserica din ape (lacul Beizd, judeţul Mureş) şi spitalul de lângă Biserica Brâncovenească din Capitală."

(sursa brasovultau.ro)

miercuri, 6 august 2014

Isabelle si Felicien

Titlul acestei postari nu va spune nimic, mai mult ca sigur, iar daca va intreaba cineva cine sunt si ce fac ei doi cand se intalnesc la ceas de seara undeva pe un trotuar dintr-o urbe.....iarasi cred ca nu o sa stiti ce sa raspundeti.
Ca sa nu va tin asa in suspans, o sa va invit sa vizionati clipul si apoi o sa va invit sa va dati cu parerea... 


Acum ca, sunt sigur, ati urmarit cu sufletul la gura intalnirea celor doi, o sa va intreb doar atat (si nu incercati sa ma pacaliti punand inca o data filmuletul) ce culoare au pantofii Isabellei?